Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Lofoten og Vesterålen torsdag 23.12.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Et polart lavtrykk gjør varslene usikre. Der det kommer mye vind og snø kan det være lett å løse ut skred i den ferske fokksnøen.

Skredfarevurdering

Med økende snøvær og kraftig vind vil det dannes ferske flak med fokksnø i leområder som det kan være lett å løse ut skred i.

Det er stor usikkerhet i værvarselet og dermed også skredvarselet. Et polart lavtrykk fører til økende vind og nedbør, men det er usikkert hvor nedbøren og vinden havner. Forholdene kan derfor endre seg raskt.



Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 22. desember 2021

Det lille som kom av nysnø onsdag har lagt seg over et tynt skarelag i snøoverflaten. I fjellet er det også harde fokksnøflak i overflaten, mens snødekket forøvrig består av fuktige smelteformer og begynnende kantkorn.

På de høyeste toppene kan det være igjen en rest av det gamle vedvarende svake laget av kantkorn som ble dannet i november, men i lavere fjellområder tok mildværet sist uke knekken på det. På de høyeste toppene er nok heller ikke snødekket fuktig i bunn slik det er i lavere høyder.

Det er fremdeles sparsomt med snø og begrenset skiføre i lavere områder.

Fjellvær

Onsdag 22. desember 2021

1-4 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Bris fra sørøst, endring til liten kuling fra nordvest om kvelden. -14 °C til -2 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Torsdag 23. desember 2021

8-12 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Stiv kuling fra nord. -13 °C til -3 °C på 700 moh. Skyet. Polart lavtrykk på kysten gir stor usikkerhet i varselet. Følg med på oppdatert værvarsel

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS